Adevarata arma de distrugere in masa pe care Iranul o detine

Cotatia petrolului a sarit cu 8% saptamana trecuta dupa ce vicepresedintele iranian Mohamad Reza Rahimi a amenintat sa inchide Stramtoarea Hormuz daca celelalte state ale lumii pun embargi in ceea ce priveste exporturile de petrol. Ieri, jurnalistii de la Reuters informau ca guvernele din Uniunea Europeana urmeaza sa stabileasca un termen preliminar pentru importurile cu petrol din Iran.
Guvernele din Uniunea Europeana au ajuns la un acord preliminar pentru interzicerea importurilor de petrol din Iran, dar nu au hotarat cand va fi pus in practica embargoul, iar informatia furnizata de diplomati ai UE a dus la cresterea cotatiilor petrolului si aurului.

Acordul a avut loc in urma discutiilor de la sfarsitul lui decembrie dintre delegatii tarilor UE, iar obiectiile, venite in special din partea Greciei, au fost retrase, au spus diplomatii, citati de Reuters. „Au fost facute numeroase progrese. Principiul de a introduce un embargou asupra importurilor de petrol din Iran a fost convenit”, a spus una dintre surse.

Embargoul european va face parte dintr-o actiune occidentala concertata menita sa preseze Teheranul sa abandoneze programul sau nuclear.

Multe guverne sunt ingrijorate ca Iranul produce armament nuclear, fapt respins de autoritatile iraniene. Statele Unite ale Americii au impus de la 1 ianuarie noi sanctiuni, prin care exclud din sistemul financiar american bancile care colaboreaza cu banca centrala din Iran, blocand astfel principala sursa de plati pentru petrolul iranian.

Diplomatii europeni au adaugat ca se discuta si interzicerea exporturilor de echipamente petroliere catre Iran si noi masuri impotriva livrarilor de petrol. Ei au precizat ca se discuta inca daca embargoul asupra importurilor de petrol iranian sa fie aplicat imediat dupa aprobare sau dupa cateva luni.

Unele tari eurpene sunt ingrijorate in legatura cu impactul economic al acestui embargou, intr-o perioada in care Europa se lupta cu problema datoriilor suverane. Iranul furnizeaza statelor din UE aproximativ 450.000 de barili de petrol pe zi, Uniunea fiind a doua mare piata pentru petrolul iranian dupa China.