A fost inventat display-ul fără atingere

Oamenii de știință germani au dezvoltat un prototip de „touch-screen” pentru dispozitive digitale care poate fi utilizat fără atingere în mod direct cu degetul, informează agenția DPA, potrivit Agerpres.

Display-ul fără atingere (touchless) realizat de oamenii de știință de la Institutul Max Planck pentru cercetarea corpurilor în stare solidă din Stuttgart și Universitatea din Munchen, constă în alternarea unor straturi ultra-subțiri de acid fosfatoantimonat — un cristal solid la temperatura camerei — și nanoparticule de dioxid de siliciu sau dioxid de titan.

Când degetul se apropie la câțiva milimetri de ecran, umiditatea din moleculele de apă emise de porii pielii umane este transformată în câteva milisecunde de așa-numitele cristale fotonice, într-un semnal electric sau o schimbare de culoare.

În afară de faptul că permite în mare măsură să nu se mai murdărească display-urile smartphone-urilor, tabletelor și notebook-urilor, oamenii de știință au spus că afișarea ‘touchless’ are și beneficii igienice pentru dispozitivele digitale folosite în locuri publice, cum ar fi bancomatele și distribuitoarele automate de bilete.

Ei nu au menționat însă când se va putea trece la producția în serie a acestor display-uri ‘touchless’, mai notează agenția DPA.