A disparut o emblema a fotografiei mondiale. Gigantul si-a anuntat falimentul in aceasta dimineata, dupa mai mult de un secol de traditie


In aceasta dimineata, cea mai cunoscuta companie din domeniul filmului si fotografiei a emis un comunicat de presa in care anunta ca a cerut falimentul, scrie Reuters. Desi zvonurile cu privire la moartea emblematicei marci circulau inca de anul trecut, iar toti analistii dadeau ca sigura moartea companiei, oficialii Kodak continua sa nege cu vehementa seriozitatea problemelor financiare si faptul ca nu mai intrevedeau nicio solutie.
Kodak, companie asociata cu lumea filmului si a culturii populare, cu o traditie de peste 100 de ani, a cerut astazi punerea sub protectia sub Legea Falimentului, potrivit Reuters. La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, Kodak avea lichiditati in valoare de 862 milioane de dolari, fata de 1,4 miliarde de dolari in aceeasi perioada din 2010. In prezent, Kodak detine active in valoare de 5,1 miliarde de dolari si datorii de aproape 7 miliarde dolari.

Potrivit declaratiilor reprezentantilor Eastman Kodak, compania a obtinut o facilitate de credit in valoare de 950 de milioane de dolari, pe o perioada de 18 luni, de la Citigroup, in incercarea de a se mentine pe linia de plutire in timpul procedurilor de faliment. Celebrul brand a anuntat ca doar filialele sale din Statele Unite au fost puse, pana acum, sub protectia falimentului.

„Consiliul de Administratie si toata echipa de conducere considera, in unanimitate, ca este o masura necesara si potrivita pentru viitorul Kodak. Acum trebuie sa finalizam transformarea prin evaluarea structurii de costuri si monetizarea efectiva a activelor de baza din zona drepturilor de proprietate intelectuala. Dorim sa depasim acest moment, alaturi de actionari si creditori, ca o companie eficienta, de talie mondiala, specializata in imagine digitala si materiale pentru fotografie”, a a declarat intr-un comunicat de presa presedintele si directorul general al Kodak, Antonio Perez, citat de Reuters.

Ce presupune legea falimentului

Capitol 11 din Legea Falimentului din Statele Unite ale Americii ofera debitorilor protectie, fiind folosit aproape in exclusivitate de catre intreprinderi, din cauza costurilor mari si a complexitatii procesului.

In general, firmele recurg la aceasta varianta atunci cand este necesara restructurarea datoriilor pentru ca ofera avantajul pastrarii unei parti importante din active, companiile fiind totodata protejate de executie. Debitorii realizeaza un plan de restructurare, care trebuie acceptat de toti creditorii. In caz contrar, planul poate fi propus si de creditori. Daca debitorul nu este de acord, insa, cu planul creditorilor, judecatorul decide lichidarea companiei.

Cand a inceput decaderea unei embleme a fotografiei mondiale

Fondatorul companiei si a aparatului de fotografiat care ii poarta numele, George Eastman era indragostit de litera K. Pana sa se decida asupra numelui Kodak, in 1892, el a incercat diverse combinatii de cuvinte care incepeau si se terminau cu litera „K”. Eastman credea ca numele perfect trebuia sa fie usor de memorat si de pronuntat, sa nu poata fi comparat cu nimic altceva, sa fie asadar original. George voia ca numele firmei sa includa litera „k” deoarece credea in unicitatea si eficacitatea acesteia.

Compania, cu o istorie de 132 de ani, a inventat primul aparat de fotografiat care putea fi operat fara trepied sau alte tipuri de suport, prima camera digitala si a contribuit la realizarea primelor fotografii de pe Luna. Totodata, compania a ajutat la realizarea primelor imagini pe Luna si a dominat candva industria filmului. Kodak a fost devansata in ultimii ani de concurentii digitali, nereusind sa se adapteze la tehnologia moderna.

In orasul Rochester (NY), acolo unde este situat sediul central al Kodak, mai lucreaza, in prezent, doar 7.000 de persoane. In vremurile de glorie ale companiei, aceasta numara peste 60.000 de angajati.

Valoarea de piata i-a scazut de peste 200 de ori

Valoarea de piata a Kodak este in prezent de sub 150 milioane de dolari, fata de 31 miliarde de dolari, cat inregistra cu 15 ani in urma.

In ultimii ani, sub conducerea lui Perez, strategia companiei a fost reorientata catre imprimante, insa Kodak nu a mai inregistrat profit din 2007 si nu a reusit sa-si pondereze cheltuielile din cauza obligatiilor uriase catre fondurile de pensii ale fostilor angajati si in contul bonusurilor catre cei actuali.

Compania a intrat in ultimii ani in numeroase litigii cu nume ca Apple, Research In Motion (BlackBerry) sau HTC, incercand sa obtina sume importante de bani contra inventiilor folosite fara licenta de aceste companii. Brevetele vizate ar putea fi insa vandute in cadrul restructurarii.

Kodak a fost fondata in 1880 de George Eastman cu 125 de dolari, ca producator de film fotografic. Dupa opt ani, Kodak era marca inregistrata si producea aparate de fotografiat si role de film, avand deja o pozitie dominanta pe piata.

Eastman a introdus rapid asa-numitul „dividend salarial”, compania platind bonusuri angajatilor in functie de rezultatele financiare. In 1969, la aproape un secol de la infiintarea Kodak, astronautul Neil Armstrong folosea o camera Kodak de marimea unei cutii de pantofi pentru a realiza primele fotografii de pe Luna.

Sase ani mai tarziu, Kodak a inventat camera digitala, insa nu a monetizat inventia, continuand sa se concentreze pe film fotografic. Kodak a revenit la camere digitale la sfarsitul anilor ’90, dar a fost prea tarziu pentru a se impune in raport cu rivalii deja bine pozitionati pe acest segment.

Sursa: incont.ro